Rozgrzewająca herbata zimowa

Kiedy na zewnątrz szybko zapada zmrok, a aura nie zachęca do aktywności, warto chwilę odpocząć, relaksując się z kubkiem rozgrzewającej zimowej herbaty. Mimo że wykonanie takiego napoju nie jest trudne, to jednak dobrze jest wiedzieć, co należy zrobić, aby uzyskać idealny napar na chłodne dni. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę zimową w domu? Podpowiadamy.

Składniki na rozgrzewającą zimową herbatę

Idealna zimowa herbata powinna być dostosowana do naszych preferencji smakowych. Dlatego dodatki, jakie wykorzystamy, aby ją przyprawić, mogą być naprawdę różne. Mimo to jednak dobrze jest wcześniej sprawdzić, czy posiadamy wszystkie składniki niezbędne do wykonania takiego napoju. W co powinniśmy się zaopatrzyć? Potrzebne nam będą:

  • herbata czarna lub ziołowa, 
  • korzenne przyprawy (cynamon, goździki, anyż), 
  • świeży imbir, 
  • miód, 
  • cytrusy,
  • ewentualnie sok z malin lub inne dodatki.

Jak zaparzyć zimową herbatę?

Podstawę zimowego rozgrzewającego napoju może stanowić klasyczna czarna herbata w standardowej wersji lub earl grey, ale także zielona czy owocowa lub ziołowa. Występują one w formie sypanej lub w wygodnych saszetkach. Jeśli zdecydujemy się na tę pierwszą opcję, wówczas 2-3 łyżeczki suszu umieśćmy w specjalnym zaparzaczu, a następnie zalejmy go gorącą wodą. Taka ilość będzie wystarczająca, by zapełnić świąteczny kubek lub filiżankę. Odpowiada ona także jednej saszetce. Jeżeli jednak będziemy chcieli przygotować więcej naparu, na przykład w dzbanku, wówczas musimy wykorzystać odpowiednio więcej suszu.

Niezwykle istotne jest, aby zalewać herbatę wodą w temperaturze dostosowanej do rodzaju takiego napoju. W przypadku czarnej to około 95°C, zielonej z kolei 70-80°C. Następnie należy ją parzyć przez 3-5 minut lub dłużej, jeżeli tak zaleca producent, aby uzyskać odpowiednią intensywność smaku.

Jakie dodatki wykorzystać do zimowej herbaty?

Do zaparzonej herbaty możemy dodać różnego rodzaju przyprawy i słodziki. Żeby uzyskać zimową wersję takiego napoju, warto dołożyć do niego laskę cynamonu, kilka goździków, plasterek imbiru czy też gwiazdkę anyżu. Możemy wrzucić do niej także plasterki owoców cytrusowych, a więc cytryny czy pomarańczy. Świetnie w takim napoju spisują się także suszone owoce jak żurawina, które dodają mu słodyczy i aromatu. 

Gotowy napój możemy również posłodzić, wykorzystując w tym celu cukier biały lub trzcinowy, a także słodziki, takie jak erytrytol, ksylitol czy stewię. W zimowej herbacie warto wykorzystać miód. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać go do gorącego napoju, ponieważ wówczas traci on część swoich cennych właściwości. Do herbaty można dodać również na przykład sok z malin, a także inne dodatki podkreślające jej smak i działanie rozgrzewające.

Jak podać zimową herbatę?

Żeby nasza zimowa herbata jeszcze lepiej nam smakowała, powinniśmy ją podać w estetyczny sposób. O tej porze roku najlepiej wybrać efektowne kubki świąteczne, które nadadzą całości wyjątkowego klimatu. Jeśli chcemy zaserwować taki napój w atrakcyjny sposób, wówczas warto udekorować go na przykład plasterkiem cytryny czy też laską cynamonu. Tak podana zimowa, rozgrzewająca herbata z pewnością będzie smakowała nie tylko nam, ale też naszym gościom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here