mniszek lekarski

Mniszek lekarski, znany również jako mniszek lekarski i mniszek lekarski, rośnie na trawnikach i łąkach. Przez wiele osób uważany jest za uciążliwy chwast. Jest byliną, którą można łatwo wysiać z nasion z wiatrem. Roślina wytwarza biały, gorzki i palący mleczny sok. Mniszek lekarski jest używany przez zielarzy do leczenia wielu schorzeń. Kwitnie od kwietnia do lipca, a następnie ponownie w jesieni, zachwycając pszczoły z pachnącym, żółtym dywanem. Cała roślina ma właściwości lecznicze, łącznie z korzeniami, kwiatami i liśćmi. Są to łodygi przed kwitnieniem, kwiaty w maju, łodygi w czerwcu, a korzenie na wiosnę, lub jesienią. Francuzi często wiosną przyrządzają pyszną sałatkę z łodyg i liści mniszka lekarskiego.

Mniszek lekarski: zastosowanie

Mniszek pospolity lub mniszek lekarski stosowany jest w lecznictwie domowym i medycynie. Wiele chorób, które związane są ze zmniejszonym wydzielaniem żółci i uszkodzeniem wątroby, można leczyć preparatami z mniszka. Należą do nich odwar z korzenia, wino z korzenia lub sok z liści, syrop z kwiatów, a także krople z ziela. Jest on szczególnie przydatny w rekonwalescencji po wirusowych chorobach wątroby, po operacjach na drogach żółciowych oraz w przypadkach zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, a także gdy istnieje ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej. W przypadku upośledzonej funkcji nerek, zmniejszonej dobowej objętości moczu, obrzęków spowodowanych zaburzeniami układu krążenia i nerek można polecić preparaty z mniszka. Stosuje się go w podagrze, stanach przedcukrzycowych i wczesnych stadiach cukrzycy, a także w reumatyzmie, otyłości, trądziku i podagrze. Wchodzi również w skład innych preparatów leczniczych, produkowanych przez Herbapol, stosowanych w wielu dolegliwościach, takich jak: Cholagoga (zioła na wątrobę), Diabetosan (zioła przeciwcukrzycowe), Normosan i Neonormosan (zioła przeczyszczające), Degrosan (zioła wspomagające przemianę materii), Pulmosan (zioła na drogi oddechowe), Cholesol i Gastrochol (zioła na trawienie). Świeży mleczny sok z mniszka lekarskiego może być stosowany zewnętrznie do leczenia brodawek, brodawek i kłykcin kończystych. Kwiaty tego zioła są bardzo korzystne w przewlekłym zapaleniu jamy ustnej, gardła i oskrzeli.

Działanie mniszka lekarskiego

Liczne badania kliniczne i farmakologiczne wykazały, że mniszek lekarski i jego produkty mają wielorakie działanie. Pierwszym z nich jest stymulacja produkcji żółci przez wątrobę i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy drogami żółciowymi. Powoduje to zwiększenie kurczliwości tych przewodów, zwłaszcza pęcherzyka żółciowego. Zapobiega to zastojowi żółci. Ma to również pozytywny wpływ na funkcje wydzielnicze i normalizację całego procesu trawienia. Drugim działaniem mniszka lekarskiego jest moczopędne zwiększenie przesączania w kłębuszkach nerkowych. Ma on również działanie „oczyszczające krew”, czyli oczyszcza organizm ze szkodliwych związków, które uwalniają się podczas przemiany materii. Mniszek działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, co zwiększa przepływ żółci, a także moczu. Działa przeciwcukrzycowo i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Działa również regenerująco i leczniczo na skórę. Co ważne, nie ma żadnych skutków ubocznych mniszka lekarskiego, gdy jest stosowany w zalecanych dawkach.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

Wiele ziół było wykorzystywanych w przeszłości do leczenia dolegliwości, szczególnie na terenach wiejskich. Niezależne ośrodki badawcze potwierdziły właściwości lecznicze tego zioła. Cała roślina ma niezwykłe właściwości lecznicze, według niezależnych ośrodków badawczych. Liście i kwiaty zawierają znaczne ilości witamin, w tym znaczne ilości witaminy C, flawonoidów, taraksantyny, ksantofilu i soli mineralnych (potasu i magnezu, siarki i krzemu). Korzenie zawierają inulinę, fruktozę i kwasy organiczne, a także garbniki, triterpeny, garbniki, olejek eteryczny, flobafeny i triterpeny. Mniszek lekarski może być również stosowany w leczeniu chorób wątroby, dróg żółciowych i układu pokarmowego. Działanie tego zioła jest szybkie i skuteczne. Nie jest powszechnie wiadome, że świeże łodygi mogą być używane do bezbolesnego rozpuszczania kamieni żółciowych. Cały proces trwa 14 dni. Po umyciu łodyg wraz z kwiatostanem, usuwa się koszyczek i powoli żuje się łodygi. Choć początkowo ma gorzki smak, jest chrupiąca i soczysta, smakuje podobnie jak endywia. Zaleca się spożywanie od pięciu do sześciu łodyg dziennie, czasami nawet do dziesięciu. Zabieg ten może być również stosowany w celu usunięcia swędzenia skóry i oczyszczenia krwi z toksyn.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here