Co warto wiedzieć o whiskey

Whiskey to jeden z tych wysokoprocentowych trunków, po które chętnie sięgamy dla siebie oraz dla innych, kiedy chcemy obdarować ich czymś niezwykłym. Wiele marek produkujących whiskey cieszy się od wielu dziesięcioleci doskonałą opinią, a ich wyroby są wręcz rozchwytywane. Co zatem należy wiedzieć o whiskey?

Krótka historia whiskey

Historia whiskey rozpoczyna się w Irlandii w VII wieku, gdzie trunek był wytwarzany przez mnichów jako “woda życia”. Ten nietypowy rodzaj lekarstwa dotarł w ciągu dwóch kolejnych wieków do Szkocji, gdzie również ceniono przede wszystkim jego walory jako medykamentu.

Z czasem popularność whiskey zaczęła rosnąć, ale prawdziwą popularność trunek zdobył sobie dopiero w XIX wieku, kiedy zmniejszono podatki nakładane na gorzelników. Wówczas zaczęła się też produkcja masowa i prawdziwy rozkwit przemysłu związanego z whiskey.

Oczywiście, nie mogło obejść się bez kolejnego kryzysu. Największym okazało się wprowadzenie w USA prohibicji, kiedy duża ilość zakładów produkujących whiskey na tamtym terenie po prostu upadła. Po zniesieniu ograniczeń na rynek wróciły głównie szkockie i irlandzkie trunki.

Jak powstaje whiskey?

Whiskey produkowana jest z jęczmienia, słodu jęczmiennego, drożdży oraz innych zbóż (w tym kukurydzy). Mieszanina powstała na skutek procesu ich fermentacji jest destylowana aż do uzyskania czystego alkoholu. Następnie prowadzony jest proces dojrzewania, którego długość zależy od konkretnego gatunku i zazwyczaj wynosi minimalnie 2-3 lata. Trunek dojrzewa w drewnianych beczkach, co wydobywa głębię jego smaku.

Czy burbon, whiskey i whisky to jedno i to samo?

Ogólnie rzecz ujmując: tak, to ten sam rodzaj alkoholu. Sposób zapisywania nazwy nie jest jednak wynikiem przypadku, ponieważ oznacza konkretną odmianę trunku. Whiskey jest zatem alkoholem Irlandzkim i pochodzącym z USA, a burbon to jedna z odmian amerykańskiego trunku (podobnie jak Tennessee). Z kolei whisky oznacza alkohol wywodzący się ze Szkocji, Kanady lub Japonii.

Blenden lub single malt

Istnieją różne sposoby produkcji whiskey. Pierwszy z nich to single malt, który odnosi się do “czystej” whiskey, w której nie są mieszane gatunki z różnych destylarni i różnych zbóż. Ten rodzaj trunku powstaje z kiełkującego jęczmienia, wody i drożdży w tylko jednej destylarni. Charakterystyczny smak jest wynikiem dojrzewania w beczkach i interakcji alkoholu z drewnem beczki. W zależności od rodzaju beczki i tego, co znajdowało się w niej wcześniej, możliwe są do uzyskania różne ciekawe smaki.

Z kolei blended to whiskey mieszana, powstaje zazwyczaj z kilku trunków pochodzących z różnych destylarni. Może być mieszanką alkoholi powstałych z różnych rodzajów zbóż. Jednocześnie mieszanie różnych gatunków pozwala na uzyskanie jeszcze bogatszej palety smaków. Aby poznać je wszystkie i znaleźć swój ulubiony, warto spróbować więc różnych rodzajów whiskey. Wiele z nich oferuje hurtownia alkoholi, która może stać się pierwszym miejscem, z którego zdobędziemy trunki do degustacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here