Niezbędny sprzęt gastronomiczny

Restauracja hotelowa, firma cateringowa czy stołówka wymagają odpowiedniego wyposażenia kuchennego. Skompletuj odpowiedni sprzęt, zanim rozpoczniesz działalność. Praktyczne urządzenia to m.in. bemary, samowar czy piec, ale także liczne akcesoria. Oto kilka wybranych elementów niezbędnego wyposażenia.

Wyposażenie lokalu lub firmy cateringowej 

Każdy lokal gastronomiczny albo firma cateringowa wymaga skompletowania odpowiedniego sprzętu. Od podstawowego wyposażenia – jego jakości i wydajności – zależy szybkość pracy kuchennej ekipy, a co za tym idzie jakość wydawanych potraw i zadowolenie konsumentów.

Pierwszym krokiem powinno być spisanie urządzeń oraz drobnych akcesoriów, które są must have w danym lokalu – jak m.in. bemar na stołówce, ekspres do kawy w cukierni czy samowar w hotelowej restauracji. Poniżej polecamy tzry sprzęty, które warto wpisać na wspomnianą listę.

Samowar do gastronomii

Jednym z elementów wyposażenia restauracji, stołówki lub firmy cateringowej jest samowar. Jego zadaniem jest utrzymanie wody w odpowiedniej temperaturze. Dzięki niemu można szybko zrobić ciepły napój, na przykład herbatę, podczas śniadania w hotelu albo ważnej konferencji. Samowar jest bardzo prosty w obsłudze i sprawdzi się m.in. w firmach cateringowych, hotelach czy na stołówkach.

Bemary gastronomiczne

Do przechowywania żywności w odpowiedniej temperaturze przeznaczone są z kolei energooszczędne bemary. To bardzo praktyczne urządzenie, które niweluje ryzyko przypalenia dań. Sprawdzają się w hotelowych restauracjach, barach szybkiej obsługi, na stołówkach, ale także w innych lokalach gastronomicznych. Dzięki nim potrawę można podawać przez wiele godzin bez obaw o jej walory smakowe.

Automatyczny ekspres do kawy

Jest to podstawowy element wyposażenia każdej kawiarni oraz wielu restauracji. Kawa z ekspresu to już standard w kawiarniach, cukierniach i restauracjach, coraz częściej jest dostępna także w barach czy na stołówkach oraz w restauracjach hotelowych. By ekspres sprawdził się w gastronomii, musi być wydajny i solidnie wykonany, gdyż z pewnością będzie bardzo intensywnie użytkowany.

Inne urządzenia sprawdzą się w hotelach, firmach cateringowych czy cukierniach, a inne w naszych domach. Profesjonalny automatyczny ekspres do kawy wyróżnia m.in. wysoka wydajność, szybkość i perfekcyjne parzenie. Poza tym automatyczne urządzenia są proste w obsłudze. Zwróć jednak uwagę także na serwis i dostępność części, bo mimo wszystko na pewno od czasu do czasu będzie trzeba skorzystać z takich usług. Urządzenie wysokiej klasy zapewni dobrej jakości kawę, którą docenią wymagający klienci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here