Kocioł warzelny – sprzęt niezbędny w gastronomii

0
930

Zastosowanie i przeznaczenie kotła warzelnego

Gastronomia jest dziedziną, w której często wykorzystywane są urządzenia ułatwiające i usprawniające przygotowywanie potraw. Gotując dla dużej liczby osób ważne jest, aby mieć możliwość przygotowywania potraw na dużą skalę. Jednym z urządzeń stosowanych w gastronomii jest kocioł warzelny.

Czym jest kocioł warzelny?

Kotłem warzelnym nazywamy specjalistyczne urządzenie służące do podgrzewania oraz przygotowywania potraw płynnych oraz produkcji mięs czy wędlin. Dla przykładu taki kocioł może podgrzać i utrzymać w odpowiedniej temperaturze nawet kilkaset litrów zupy. Zastosowanie kotła pozwala na przyśpieszenie i udoskonalenie procesu parzenia i gotowania wędlin oraz pomaga wytapiać tłuszcz.

Produkt wykorzystywany jest w gastronomii oraz garmażerii. Swoje zastosowanie znajduje w dużych kuchniach oraz zakładach przetwórstwa spożywczego.

Jak działa kocioł gastronomiczny?

Kotły warzelne wyposażone są w komorę warzelną. Komora podgrzewana jest przez zamkniętą między dwiema jej warstwami parę wodną lub olej. Kotły, w zależności od rodzaju podgrzewane są przez np. grzałki elektryczne lub ogrzewanie gazowe.

Zastosowanie przestrzeni grzejnej sprawia, że cały kocioł nagrzewa się równomiernie, a co za tym idzie cała zawartość kotła podgrzewana jest w równym tempie. W celu zapewnienia bezpieczeństwa użytkowania kotła zastosowano izolację pokrywy i zbiornika. Zapobiega to wypadkom, ale jednocześnie chroni zawartość kotła przed zbyt szybkim ochłodzeniem. Należy pamiętać, że nowoczesne kotły wyposażone są w sterowniki co pozwala łatwo kontrolować temperaturę i czas przygotowywania potrawy.

Zalety stosowania kotła warzelnego

Jedną z większych zalet kotła jest to, ze podwójna warstwa komory niweluje, prawie w całości ryzyko przypalenia. Stal nierdzewna, z której wykonana jest większość kotłów wykazuje dużą odporność na korozję i działanie kwasów. Kocioł łatwo zatem wyczyścić i utrzymać w czystości. Dodatkowo kocioł pozwala szybko i wygodnie przyrządzać potrawy na skalę przemysłową.

Profesjonalny kocioł warzelny. Gdzie szukać?

Na internecie można znaleźć wiele ofert dotyczących sprzedaży kotłów warzelnych. Można zdecydować się na zakup na jednym z portali sprzedażowych lub udać się na stronę sklepu specjalizującego się w handlu produktami do gastronomii i garmażerii np. nirotech.pl.

Kocioł jest ważnym urządzeniem, w każdej zakładzie spożywczym, z tego powodu warto podejmować decyzję o jego zakupie świadomie i kierować się jakością, a nie niską cena. Nie warto także kupować towaru używanego. Najlepiej zainwestować w nowy, dobrej jakości sprzęt, który będzie służył długie lata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here