Wypieki z jogurtem naturalnym

0
828

Każda z pań domu ma zapisane przepisy na ciasta, po które sięga najczęściej. Zdarzają się w nich przepisy na ciasta, których przygotowanie zabiera sporo czasu, jednak są i takie, które cechuje prostota i łatwość wykonania. Wśród nich są również te, którym warto poświęcić trochę uwagi. Takie ciasta jogurtowe można przygotować bardzo szybko, jest więc to sposób na niezapowiedzianych gości, których postanawia się poczęstować kawą.

Jogurt dla wilgotności

Jogurt naturalny kojarzony jest raczej z wykorzystaniem w kuchni do stworzenia sosu, na przykład czosnkowego, czy też polania nim płatków śniadaniowych albo granoli. Jednak jego zastosowanie może być znacznie szersze i obejmować również wypieki. Użycie go podczas pieczenia ciasta zapewni wypiekowi wilgotność. Do tego bazujące na nim ciasta nie wymagają wykorzystania wielu składników, a mimo to są smaczne i jedzone zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Przygotowanie ciasta jogurtowego jest o tyle proste, iż nie wymaga użycia żadnego cięższego sprzętu kuchennego — wystarczy bowiem łyżka do mieszania, by móc przygotować ciasto, które następnie piecze się w formie i gotowe! Dlatego to wypiek idealny także dla osób niemających miksera czy robota kuchennego.

Właściwości jogurtu naturalnego

Warto jest włączyć jogurt naturalny na stałe do swojej diety. Ten rodzaj nabiału zawiera bowiem nawet pięć razy więcej aminokwasów niż mleko, jako produkt fermentowany stanowi dobry probiotyk i sprzyja wzmocnieniu odporności. Zawiera w sobie łatwo przyswajalne białko, wapń oraz witaminy z grupy B. Poza nimi znaleźć w nim można także między innymi fosfor, sód, potas, witaminy A oraz D.

W jogurcie naturalnym zlokalizowane są żywe kultury bakterii, które sprzyjają dbaniu o układ pokarmowy. Kiedy znajdują się one w jelitach, procesy trawienne przebiegają bez problemu, do tego zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Spożywanie jogurtu naturalnego polecane jest więc osobom na diecie odchudzającej.

Korzyści te sprawiają, że warto wykorzystać jogurt nie tylko do porannego musli, ale również dodanie go do prostego wypieku i w ten sposób wpisanie do swojego jadłospisu.

Składniki:

— 3 jaja z chowu ściółkowego
— 200 g jogurtu naturalnego
— 200 ml oleju rzepakowego
— ½ łyżeczki olejku z prawdziwą wanilią
— 350 g mąki pszennej
— 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
— 200 g cukru
— cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

W dużej misie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej mokre składniki: jogurt naturalny, całe jajka, olej rzepakowy i olejek waniliowy.

W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz zwykły cukier. Mieszankę suchych składników przesypać do mokrych, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (można wymieszać łyżką, rózgą kuchenną lub krótko mikserem elektrycznym).

Masę przelać do blaszki o wymiarach około 25 × 30 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni grzanie góra, dół. Piec przez 35 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia na kuchennym blacie. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem przesianym przez sitko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here