Korzyści z jedzenia sushi: w jaki sposób japońskie danie jest dla ciebie dobre?

0
733

Pierwotnie sushi było zarezerwowane wyłącznie dla Japonii, ale wraz z nadejściem globalizacji w latach 80. stało się podstawą w prawie każdym kraju na świecie. W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie lokal bez sushi baru. Wiele osób codziennie chodzi do restauracji, zamawia sushi w firmach kurierskich i w końcu przyrządza je w domu. Codziennie zjadamy tysiące rolek, sashimi i sushi, ale jak zdrowe jest to dla organizmu? Przekonajmy się.

Zalety jedzenia sushi

1) Ryby zawierają kwasy tłuszczowe, które działają naprawczo i wzmacniająco na więzadła i błony śluzowe organizmu człowieka (szczególnie płyny stawowe w kolanach i łokciach, nadgarstkach, kostkach i przestrzeniach międzykręgowych). Dlatego też sushi (podobnie jak ryby) polecane jest osobom o dużym wysiłku fizycznym, czyli uprawiającym sport lub pracującym fizycznie.

Jednocześnie tak egzotyczna i smaczna forma oleju rybnego jak sushi rozwiązuje problem niechęci dzieci do ryb, a w szczególności do spożywania tego właśnie oleju rybnego.

2) Fosfor obecny w tej samej rybie sprzyja szybszej odnowie komórek mózgowych, co poprawia pamięć (oczywiście, samo sushi i rolki nie są panaceum na słabą pamięć – do jej poprawy potrzebna jest też dyscyplina i trening).

3) Ponadto, jeśli jesz prawdziwe sushi (z surowej ryby), otrzymujesz pełne spektrum witamin i minerałów, czego brakuje w przypadku mrożonych lub smażonych ryb.

4) Wysoka wartość odżywcza ryżu i ryb pozwala być najedzonym i uzyskać wystarczającą ilość składników odżywczych z bardzo małej porcji (1-2 rolki i 5-6 sushi). Pomaga to osobom z nadmiarem niechcianych kilogramów pozbyć się ich i unormować metabolizm oraz ilość przyjmowanych pokarmów (oczywiście, jeśli po porcji sushi nie wybiegniemy z domu i nie zjemy smażonych ziemniaków i kurczaka).

5) Jod zawarty w wodorostach (nori) ma korzystny wpływ regenerujący na drogi moczowe. Osoby wrażliwe na jod mogą odczuwać podniecenie seksualne po zjedzeniu rolek i sushi zawiniętych w nori.

Podsumowanie

Ogólnie rzecz biorąc, sushi jest raczej zdrowym niż niezdrowym jedzeniem. Warto po prostu zwracać uwagę na to, co jest normalne – nie kupować zepsutych towarów. A jeśli składniki zostały odpowiednio dobrane (przez Ciebie lub restaurację taką jak https://www.takushisushi.pl/), to nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem japońskiej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here